EFOR TESTİ HANGİ DURUMLARDA YAPTIRILIR?
- Kardiyoloji Kliniklerinde Efor testi;
- Sessiz koroner arter hastalıklarının ortaya çıkarılmasında,
- Göğüs ağrılarının kalp hastalığı nedeniyle olup olmadığının tetkikinde,
- Kardiyak riski yüksek kişilerin değerlendirilmesinde,
- Efor kapasitesinin tespitinde,
- Koroner By-pass ameliyatı olanlarla, kalp damarına stent uygulanan hastaların kontrolünde,
- Infarktüs geçiren hastalarda, hastalığının ciddiyetini tayin etmede,
- Hipertansiyonu olan kişilerde, eforla kan basıncının seyrinin izlenmesinde,
- Kalp ritm bozukluklarının, eforla ilişkisinin araştırılması amacı ile doktorunuzun sıklıkla tercih ettiği bir tetkiktir.
Efor testi kolay uygulaması, oldukça az risk taşıyan bir tetkik olması nedeniyle de çok sık uygulanmaktadır. EFOR testi çekimi deneyimli bir hemşire gözetiminde yapılmaktadır.
EFOR TESTİ NASIL YAPILIR?
Efor testi yapılmadan önce kişilerin bir doktor tarafından muayenesi ve özellikle istirahat EKG'lerinin değerlendirilmesi çok önemlidir. Bazı EKG değişikliği olan hastalarda test doğru yorumlanamaz. Bu hastalar kendileri için uygun tetkiklere yönlendirilir.
Eforlu EKG mutlaka bir uzman kontrolünde yapılmalıdır. Sağlıklı kişilerde de egzersizle elektrokardiyografimizde (EKG) bazı dalga değişiklikleri ortaya çıkabilir. Eforlu EKG yapıldığı sırada uzman doktorun değerlendirmeleri son derece önemlidir.
Kişiler, yürüyen bir bant üzerinde, yavaştan başlayıp, her 3 dakikada hız ve eğim artacak şekilde yürütülür. Bu sırada sürekli olarak EKG takibi ve kayıtları ve belli aralarla kan basıncı ölçümü yapılır. EKG dalgalarında ki değişiklikler ya da hastanın klinik bulguları testi durmayı gerektirecek şekilde bulunabilir.
EFOR TESTİ HANGİ DURUMLARDA RİSKLİDİR?
Konjestif kalp yetmezliği, ileri aort kapak darlığı, ciddi kalp kası hastalıkları (ciddi hipertrofik obstruktif Kardiyomyopati), malign hipertansiyonu, ileri derecede kalp ritm bozuklukları, kalp adele veya zarında iltihabı hastalığı olanlarda Efor testi yapılması ciddi sorunlara yol açabilir.
EFOR TESTİ ÖNCESİ NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
- Efor testinden 2-3 saat önce hafif bir şeyler yenmesi,
- Efor testine gelirken mutlaka önceden çekilen EKG'niz yanınızda olması,
- Erkek hastalarda göğüs tıraşı yapılıp gelmesi,
- Kadın hastaların 2 parçadan oluşan kıyafet giymesi,
- Rahat ve spor kıyafetler giyilmesi,
- Kalp ritmini etkileyen ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuza danışıp, ilaçların kesilmesi veya azaltılması hakkında bilgi alınması önerilir.
- Hipertansiyonu nedeniyle ilaç kullananlar, yukarıda bahsedilen ritim bozukluğu tedavisi ilaçları dışında tansiyon düşürücü ilaçlarını mutlaka almalıdır. İlaç almadığı durumda kan basıncı hızla ve çok yükselebilir ve efor testi yarım kalabilir. Aşırı yükselen tansiyon risk oluşturabilir.