NST değerleri nedir?
Normalde bebeğin kalbi dakikada 120-160 arası atar. Kalp atışlarını belli süre takip ettiğimizde azalıp ve arttığını görürüz. Bu dalgalanma bize bebeğin sağlıklı olduğunu düşündürür. Ayrıca başka bir beklentimiz de bebeğin hareket ettikçe kalp atımının hızlanması ve sonra tekrar normal ritmine dönmesidir.
NST yorumlama nasıl olur?
Bebeğin kalp atışlarındaki dalgalanma olumludur. Bunu reaktif NST olarak değerlendiririz. Bazı durumlarda bebeğin uyuduğu veya bir problemi olduğunda hareketlerini kısıtladığından testte istenilen kriterler görülemez ve o zaman da Non-reaktif NST denilen durum söz konusu olur. Uyuyan bebek ses ya da hareketlerle uyandırılır ve NST düzelir. Ancak bebeğin canlılığını tehlikeye atacak tıbbi bir problem var ise NST düzelmez.
Non reaktif NST problem midir?
Her non reaktif NST bebekte ciddi bir problem var demek değildir ve böyle bir durum var ise gebe hemen endişelenmemelidir. NST yanında ultrasonografik değerlendirme ve hekimin uygun gördüğü başka testler de yapılarak bebek hakkında bir karar verilir.
NST ne zaman yapılır? NST kaçıncı haftada yapılır?
NST hekim kararına göre değişmekle birlikte 32. haftadan sonra normal gebelik takibinde yapılabilir. Genellikle 15 günde bir tekrarlanır. 36. haftadan sonra haftada bir yapılabilir ve doğum esnasında devamlı takip yapılır. Miyadı dolan (gün geçmesi) ancak doğum eylemi başlamayan gebeler NST ile günlük olarak sıkı takip edilir.
Riskli gebeliklerde NST ne zaman kullanılır?
Bazı hekimler NST’yi riskli gebeliklerde ya da gebeliğin son haftalarında kullanır. Erken doğum tehditi gibi durumlarda da rahim kasılmalarını NST ile takip edebiliriz. Erken doğumu durdurmak için yaptığımız tedavinin, kasılmaları durdurup durdurmadığını anlayabilmek için de NST yol göstericidir.
NST cihazı nerede bulunur?
NST cihazı hastanemizde 1. Katta Kadın Doğum polikliniklerinin yanında bulunan NST Odasında, Doğum Salonu ve Kadın Doğum Servislerinde bulunur.
NST’yi kim yorumlar?
NST okuma kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılmaktadır. NST sonucu doğum takibi için çok önemlidir.
NST sancı bilgisi verir mi?
Evet verir. Rahim kasılmaları olarak bilinen sancı takibi NST ile yapılabilir.
NST’de bebeğin kalp atışları kaç olmalı?
Normalde bebeğin kalbi dakikada 120-160 arası atmaktadır.
NST'ye nasıl bağlanılır?
Anne adayı bir sedyeye yatırılır. Bebeğin kalp atışlarının en kuvvetli duyulduğu yere kardiyotokografi cihazını algılayan prob bağlanır. Rahim kasılmalarının olduğu karnın tepe noktasına da diğer prob yerleştirilir.
NST riskli midir?
NST kesinlikle riskli bir test yöntemi değildir.
NST öncesi açlık gerekir mi?
NST için aç ya da tok olunması fark etmez. Her durumda yapılabilir.
NST'de doğum sancısı kaç olmalı?
NST sonucunda 40 mm Hg üzeri ve 20 dakika süreyle en az 3 düzenli sancının olması doğum başlamak üzere olduğu anlamına gelebilmektedir.