AMELİYATHANE
Hastanenin birinci katında ameliyathane bölümüne ilk geçişte bay/bayan asepsi odası bulunmaktadır. Orta kısım (yarı steril alan) da;
-Post-op odası
-Hemşire odası
-Anestezi doktor odası
-Personel odası
-Depo
-Anestezi tekniker odası bulunmaktadır.
Ameliyathane iç kısım da (steril alan) , dört ameliyat salonu , bir steril depo, el yıkama ünitesi mevcuttur. Ameliyathane salonlarında HEPA FİLTRE mevcuttur.
Her ameliyat salonunda bir anestezi cihazı, bir ameliyat masası, bir adet koter cihazı, iki adet ameliyat tavan lambası, ameliyat lambaları kontrol düğmeleri, aspiratör kavanozları bulunmaktadır.
Hastanemizin ameliyathanesi dört ameliyathane odası olarak hizmet vermektedir. Ameliyat yapan cerrahi branşlarımız;
-Genel Cerrahi
-Ortopedi
-KBB
-Göz
-Kadın Doğum
-Üroloji
Ameliyathane de daimi çalışanlar; Anestezi uzmanlari(2),anestezi teknikerleri (12),ameliyathane hemşireleri(10),ameliyathane temizlik personelleri(4),ameliyathane biLgi işlemci(1) bulunmaktadır.
Hastanemiz de ameliyathane sorumlusu Genel Cerrahi uzmanıdır. Sorumlu hemşire ise Sağlık Bakım Hizmetleri müdürünün teklifi ve Başhekim onayı ile görevlendirilir.
Ameliyathanemizin bir numaralı odasında; Kadın Doğum , Genel Cerrahi ve üroloji ameliyatları alınmaktadır. Kadın Doğum bölümüne ait bir numaralı odada kuvöz, taşınabilir aspiratör bulunmaktadır. Genel cerrahi bölümüne ait bir numaralı odada bir endoskopi cihazı mevcuttur.
Ameliyathanemizin iki numaralı odasında , KBB ameliyatları alınmaktadır. KBB mikroskop cihazı mevcuttur.
Ameliyathanemizin üç numaralı odasında ortopedi ameliyatları alınmaktadır. Atroskopi cihazı ,skopi cihazı , kurşun yeleklerimiz mevcuttur.
Ameliyathanemizin dört numaralı odasında , göz ameliyatları alınmaktadır. Bu odada göz mikroskop cihazı mevcuttur.
Ameliyathane kırmızı alan (kirli alan) ,sarı alan (yarı steril alan ), yeşil alan (steril alan ) olmak üzere üç alandan oluşur.
ANESTEZİ VE REANİMASYON
Hastanemiz de üç tane Anestezi Uzmanımız ve 12 tane deneyimli Anestezi Tekniker ve Teknisyenlerimiz bulunmaktadır. Ameliyat süreci boyunca hastanın sağlık durumunu ve yaşamsal fonksiyonlarını yakından takip ederek kontrol eder ve gerektiği durumlarda müdahale de bulunurlar. Operasyon öncesi uygulanan anestezi türleri sayesinde hastalarımız ağrı ya da acı hissetmez. Hastanemizde uygulanan anestezi türleri;
-Genel Anestezi
-Rejyonel (bölgesel) Anestezi
-Lokal Anestezi
-Sedasyon
*Cerrahi müdahale gerçekleşmesi gereken hastalarımız poliklinik işlemlerinden sonra anestezi uzmanlarımıza muayene olup ameliyat öncesi değerlendirmeleri gerçekleşir. Kronik rahatsızlıkları, kan sonuçları, genel sağlık durumu değerlendirilerek hastanemiz de alınması planlanan hastalarımız için gerekli olan anestezi türüne karar verilir.
GENEL ANESTEZİ
Çoğunlukla uzun sürmesi planlanan ameliyatlarda ya da bölgesel anestezi uygulanamayacak vakalar da genel anestezi tercih edilir. Genel anestezi sayesinde geri dönüşümlü bir bilinç kaybı ve ağrıya karşı duyarsızlaşma sağlanarak ameliyat süresi boyunca hasta hiçbir şey hissetmez. Genel Anestezi uygulanacak hastalarımız öncelikle Ameliyathane içerisine anestezi teknikeri veya ameliyathane hemşiresi tarafından, servis hemşiresinden teslim alınır.
Ameliyathane salonlarına alınan hastamızdan isim soyisim ve gerçekleşecek olan ameliyat teyit edilir. Daha sonra anestezi teknikerimiz tarafından hasta monitörize edilip, yakından takibe alınır. Anestezi uzmanımız ile birlikte intravenöz anestezik ilaçlar yapılır. Genel anestezi verildikten sonra hasta derin bir uyku haline geçer ve ağrı hissetmez. Anestezist tarafından kas gevşetici ajanlar uygulanarak hasta entübe edilir. Entübasyon sayesinde hasta anestezi cihazına bağlanarak suni solunuma başlar. Bu süreçten sonra hastanın solunumu anestezi cihazı tarafından sağlanır. Ameliyat süreci boyunca da anestezi uzmanı ve anestezi teknikeri ile birlikte hasta takip edilerek kişinin sağlık durumunu gözler ve gerekli durumlarda ilaç miktarını mevcut duruma göre arttırır veya azaltır. Cerrahi süreç bittikten sonra hastaya antidot ilaçlar uygulanarak reflekslerin ve solunumun geri gelmesi sağlanır. Uygun zaman geldiğinde hasta solunum cihazından ayrılıp solunum tamamen normale döndüğünde, bilinç kısmen kendine geldiğinde ameliyat masasından alınıp postop müdahale, uyanma ve derlenme odasına alınır. Burada hasta anestezi teknikeri tarafından takip edilip tam ayılma sağlandığında servis hemşiresine teslim edilir.
BÖLGESEL ANESTEZİ
Bölgesel anestezi lokal anesteziye nispeten daha geniş alanların uyuşturulması hedeflenir. Hastanın bilinci açıktır fakat hasta hissetmez müdahale edilecek bölge uyuşturulur. Doğum başta olmak üzere kadın doğum, ortopedi, üroloji, genel cerrahi bölümlerine ait bazı ameliyat türlerinde yaygın olarak kullanılan bölgesel anestezi sağlanır. Spinal, Epidural ve Kombine spinal epidural anestezi ve bölgesel sinir bloğu gibi türleri bulunur. Bölgesel anestezi vakalarında hasta uyanıktır fakat bir örtü ile ayrıldığından cerrahi alanı göremezler. Hastalara damar yolundan sakinleştirici ilaçlar verilerek Sedasyon dediğimiz hafif uyku hali sağlanır. Tüm bu uygulamalarda hissizlik ve hareketsizlik geçicidir. İlaçların etki süresi geçince tüm fonksiyonlar normal haline döner.
LOKAL ANESTEZİ
Lokal anestezi vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgede ki sinir duyuları etkisiz hale getirilir. Hastanın bilinci açıktır fakat müdahale alanında hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Çoğunlukla göz,kulak, burun, boğaz, omuz, kol, deri ve dişçilik gibi küçük sayılabilen operasyonlarda kullanılır.
SEDASYON
Uyku hali olarak da tanımlanabilir. Operasyon öncesi hastanın kaygı ve endişelerini azaltmak için uygulanır. Sedasyon kolonoskopi ve endoskopi gibi işlemlerde de hastanın rahatlaması ve konforlu bir işlem görmesi için uygulanabilir.
AMELİYATHANE GİRİŞ ÇIKIŞLARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Giriş Kontrolü:
Ameliyathanelerin personel girişi kontrollü olmalıdır. Ameliyathaneye sadece ameliyathanede çalışan personel girmelidir. Özel firma çalışanları, hastane dışından gelen hekimler, diğer hastane personelleri vb. ameliyathane giriş kurallarına uymak zorundadırlar.
Kıyafet:
Ameliyathane ana kapısında mavi galoş giyilmeli,soyunma odasında forma değişikliği yapan personel, bonesini ve maskesini takar. Nonsteril alanın girişinde belirlenen noktada terlik değişimi yaparak Yarısteril alana geçer. Kirli terliklerini kirli terlik rafına koyar, Yarısteril alana kesinlikle kirli terliklerle basılmaz. Yarısteril alandan steril alana geçişte tekrar terlik değişimi yapılır.
Ameliyathane içerisinde hastanenin belirlediği renk ve tipte kıyafet giyilmeli ,
Ameliyathane kıyafetleri hastane dışında giyilmemeli,hastane içerisinde gezerken üzerine beyaz önlük giyinilmeli ve önü kapatılmalı
Hasta trafiği:
Hastaları servisten getiren sedyeler hasta giriş kapısından yarı steril alana, kızak değiştirilerek steril alan içerisine alınır. Tekerlekli alt yarı nonsteril alanda kalır. Hasta anestezi teknikeri ve ameliyathane personeli tarafından ameliyat odasına alınır. Hastaların premedikasyonu ilgili cerrahi serviste yapılır.
Lokal Hastalar;
İlgili cerrahi servisinde ameliyathane önlüğü giyer,bone takar , hasta girişinden ameliyathane hemşiresi veya personeli tarafından karşılanarak yarı steril alana sonra steril alana alınır. Hastalar ameliyathane transfer kapısı önünde bekletilmez.
Ameliyatı biten hastanın yattığı klinik hemşiresine telefon edilerek ameliyatının bittiği bildirilir. Klinik hemşiresi,hastayı teslim alırken anestezi teknisyeninden kimlik doğrulaması yapar ve hastayı sözlü ve yazılı olarak teslim alır. Hasta transfer formu anestezi teknisyeni ve klinik hemşiresi tarafından imzalanır.
Ameliyathane odasındaki personel trafiği:
Ameliyathane odasında kişi sayısı mümkün olan en az kişi sayısı ile sınırlandırılmalı
Ameliyathane odasına en fazla iki öğrenci alınmalı
Ameliyat başladıktan sonra mümkün olduğu kadar giriş çıkışlar olmamalı ve kapılar açılmamalıdır.
Ameliyathanenin tüm bölümlerinde yüksek sesle konusulmaması ve gürültü yapılmamasına özen gösterilmeli
Steril alan içerisinde çay su ve yiyecek bulundurulmamalı
Sterilizasyon ünitesi için getirilen malzemeler; sterilizasyon ünitesinin personeline ameliyathane girişinden teslim edilir.
Ameliyathanelerde Ameliyat sonrası temizlik
Ameliyat aralarında oda temizliği için en az 15 dakika zaman ayrılmalıdır.
Çıkış
Ameliyathaneden çıkacak personel, yarı steril alanın çıkışında belirtilen noktada terlik değişimi yapar, kirli terliklerini giyer, temiz terlikleri temiz terlik rafına koyar, soyunma odasına geçerek kıyafet değişimi yapar.
Ameliyathane içine ziyaretçi kesinlikle kabul edilmez.