Klinik Hakkında
13 Ocak 2023

NST (Non Stress Test)  ne demek?

Non Stress Test (NST) en kolay tarifi ile anne karnındaki bebekle ilgili bilgi sahibi olunan pratik bir uygulamadır. Bebekler, sağlıklı bir gebelikte, annelerinin rahminde en güvenli, en ideal şartlarda büyür. Ancak bazen bebeğe bazen de anneye bağlı sebeplerden dolayı işler yolunda gitmeyebilir. Bebeğin anne rahminde iyi beslenememesi, onu besleyen damarların içindeki kan akımının yeterli olmaması, bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvının azalması ve daha birçok sebepten dolayı bebek sıkıntıya girebilir. Bu, bebek için stress (distress) denilen bir durumdur ve böyle bir durum var ise bunun hemen anlaşılabilmesi gerekir. Çünkü distress durumunda bebeğin kaybı söz konusu olabilir, bazen bebeğin erken dünyaya gelmesi onun anne rahminde kalmasından daha iyi olabilir ve bu kararın alınmasında NST dediğimiz test bize yardımcı olur.

NST hangi hastalıklarda kullanılır?

NST hamileliğin 32. haftasından sonra uygulanan bir testtir. Fetal kalp atım hızı kontrolü olarak da bilinen bir Non Stress Test yani NST, bebeğin sağlığını kontrol etmek için kullanılan yaygın bir doğum öncesi testidir.

NST nasıl uygulanır?

NST için kullanılan cihazın adı kardiotakografdır. Gebenin karnına biri bebeğin kalp atışlarını, diğeri rahimdeki kasılmaları algılayan iki adet ayrı prob yerleştirilir. Anne adayının elinde de bebeğinin hareketlerini hissettiğinde basması için bir buton bulunur. Genellikle 20 dakika boyunca cihaz bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır.