15 EKİM DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ
20 Ekim 2021

k_22101825_212886el-yikama-gunujpg.jpg

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü" olarak kabul etmiştir. Özellikle bulaşıcı hastalıkların yayılımının önlenmesinde dikkat edilmesi gereken sağlık uygulamalarının başında gelmektedir. Sabun ile ellerin yıkanması, gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca çocuğun ölümüne neden olan ishalli hastalıklar ve solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde en etkili ve ucuz yoldur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hijyen eğitimi ve el yıkamanın geliştirilmesi, diyare (ishal) olgularının yüzde 45’e kadar azaltılabileceğini vurgulanıyor.

Sağlıklı kalmak ve çevresel kirleticilerden korunabilmek için el yıkama en önemli uygulamalardan biridir. Ellerimizi değişik kirleticilerle değdirerek aldığımız, öksürerek ve hapşırarak bulaştırdığımız gözle görülemeyecek mikroorganizmalar ellerimizi yıkamayacak olursak ürerler. Bu mikroorganizmalar dokunduğumuz yiyeceklere, gözlerimize, burnumuza ve ağzımıza kolayca bulaşırlar. Vücuda giren mikroorganizmalar kolayca üreyerek birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açabilirler. El yıkama bir toplum için “önemli hastalıkların” çoğundan korur.

El yıkamak her ne kadar basit görünse de, uyulması gereken kurallar vardır. Ellerde özellikle başparmak, parmak araları ve parmak uçları en sık temas edilen noktalar oldukları için daha fazla mikroorganizma barındırmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre; belirli bir süre ve uygun teknikle yıkanmadığı takdirde mikroorganizmalar ellerden temizlenmemektedir.

el yıkama 3.png        el yıkama 5.png

15Ekim_dünyaelyıkamagünü.png       el yıkama 2.png

el yıkama 4.png

15 Ekim Dünya El Yıkama Günü nedeniyle hastanemiz Enfeksiyon Kontrol  ve Eğitim Hemşireleri tarafından halkı bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak için hazırladıkları standda broşür dağıtımı ve bilgilendirme yapmışlardır. Ayrıca Enfeksiyon Kontrol Hemşiremiz tarafından hastane personellerine ve Stajer öğrencilerimize 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü kapsamında Doğru El Yıkama, El Yıkama Teknikleri, El Hijyeni konularında eğitim verilmiştir.

stand-1.jpg     Stand-2.jpg

Stand-3.jpg      stand-4.jpg