Sıkça Sorulan Sorular
13 Ocak 2023

Üroflowmetri Testi Nedir?

Üroflowmetri testi, idrar akış hızı ve süresini ölçen testlere denir. Bu test ile idrarın ne kadar hızlı aktığı, ne kadar aktığı ve mesanenin ne kadar zamanda boşaldığı test edilir. İşeme testi olarak da bilinen bu test ile idrar yollarının ne kadar iyi çalıştığı değerlendirilir.

Üroflowmetri Testi Nasıl Yapılır?

Üroflowmetri testi yapabilmek için kişinin idrarını sonuna kadar tutması ve sıkışması gerekir. Ardından hastadan bir tuvalette veya elektronik üroflowmetre ölçüm cihazı takılmış pisuara idrarını tamamen boşaltıncaya kadar işemesi istenir. Bu esnada idrar akım ölçümü takip edilir. İdrarın akış hızı ve süresinin ölçüldüğü bu test, idrar yolları ile ilgili birçok hastalığın tanısında kullanılır.

Üroflowmetri Testi Kimlere Yapılır?

Üroflowmetri testi, idrar yaparken zorlanan kişilere yapılır ve test için kişinin sonuna kadar idrarını tutması ve sıkışması gerekir. Ardından idrar yapması istenir ve bu esnada idrarın akış hızı ve süresi ölçülür.

Üroflowmetri Testinin Hangi Durumlarda Kullanılır?

Üroflowmetri testi, idrar yolları ile ilgili bir hastalık şüphesi ortaya çıktığında kullanılır. Testin kullanıldığı diğer durumlar ise;

  • İyi huylu prostat büyümesi,
  • Prostat kanseri,
  • Mesane kanseri,
  • İdrar kaçırma,
  • İdrar kanalı darlığı (üretra darlığı)
  • İdrar yolları enfeksiyonu
  • Nörojenik mesane gibi hastalıkların teşhisidir.

Üroflowmetri Normal Değeri Kaç Olmalı?

Üroflowmetri testinin sonuçları hastanın yaşına göre değişir. Erkeklerde yaş arttıkça idrar akışı da yavaşlar. Kadınlarda ise bir değişiklik olmaz. 4-7 yaş arası idrarın ortalama akış hızı saniyede 10 ml iken, 8-13 yaş arası 12 ml, 14-15 yaş arası 21 ml, 45-65 yaş arası 12 ml, 66-80 yaş arası ise 9 ml civarlarındadır. Erişkin kadınlarda ise bu oran saniyede 25 ml civarlarındadır.

İdrar Akış Hızı Neden Azalır?

  • İdrar akış hızının azalmasında;
  • Prostat bezinin büyüyüp üretrayı (idrar kanalını) tamamen veya kısman kapatması,
  • Prostat kanseri,
  • Mesane kanseri,
  • Nörojenik mesane,
  • Yaşlanma ile birlikte sfinkter kaslarının etkinliğini yitirmesi gibi nedenler etkilidir.

İdrar Akış Hızı Neden Artar?

İdrar akış hızının armasında fizyolojik gelişimin etkisi büyüktür. Yaşlanma ile birlikte bu artış düşecektir. 4-7 yaş arası erkeklerde idrar akış hızı saniyede 10 ml civarında değişirken, 14-45 yaş arasında ise 21 ml seviyesine yükselir. Ardından yaş ile birlikte 9 ml’ye kadar geriler.

Üroflowmetri Testi için nereye başvurmak gerekir?

Üroflowmetri testi için hastanelerin üroloji bölümüne başvurmak gerekir. Üroloji doktoru test kararını verdikten sonra da üroflowmetri testi yapılır.

Erkeklerde Üroflowmetri testi nasıl yapılır?

Erkekler idrarını özel tasarlanmış huni şeklinde bir cihaza veya pisuara yapar. Bu esnada da idrar çıkış hızı, ne kadar idrar yapıldığı ve mesanenin ne kadar zamanda boşaldığı ölçümlenir.

Kadınlarda üroflowmetri testi nasıl yapılır?

Kadınlarda üroflowmetri testi, ucuna ölçüm cihazı takılan klozete benzer bir ekipman ile yapılır. Kadınlar bu ekipmana oturup idrarını yapar ve bu esnada ölçüm yapılır. Hamile olan kadınların ise durumlarını testten önce doktora bildirmeleri gerekir.

Çocuklarda üroflowmetri testi nasıl yapılır?

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuk idrarını son ana kadar yapmaz ardından idrarını yaptığında ölçüm yapılır.