Sıkça Sorulan Sorular
31 Ocak 2023

KRİTİK HASTA KİMDİR?

Hastalık veya travma sonucu yaşam fonksiyonları ileri derecede bozulmuş olan veya her an bozulma riski taşıyanlar “kritik hasta” olarak tanımlanır. Hastalar, yoğun bakım ünitesine, acil biriminden, ameliyathaneden, hastane içindeki farklı bir bakım alanından veya başka bir hastaneden sevk ile alınır. Bu süreçte, yakın gözlem veya özel monitorizasyon ve/veya tedavi gerekliliğine ilişkin hekimin kararı esas alınır.

MEKANİK VENTİLASYON NEDİR?

Hiç solumayan veya solunum güçlüğü olan hastanın bu sorunu tedavi edilene kadar oksijen alması, mekanik ventilasyan ile sağlanır. Hasta ile cihaz arasındaki bağlantı, ağızdan nefes borusuna ilerletilen endotrakeal tüp aracılığı ile gerçekleştirilir.

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ÇALIŞMA İLKELERİ NELERDİR?

7/24 sürekli tedavi ve bakım hizmeti verilir. Hastaya ait anlık değişimler gelişmiş cihazlarla izlenerek, gerekli müdahaleler anında yapılır ve kaydedilir.

Yoğun bakım konusunda uzmanlaşmış hekimler, nöbet düzeni içinde çalışmakta. Yoğun bakım ünitesinde bu konuda özel bilgi ve deneyime sahip hemşireler görev almakta. Yardımcı sağlık personeli de verilen hizmetin bilincinde hareket etmektedir.

Hastaların kritik durumlarını değerlendirilmesi ve tedavilerinin düzenlenmesi sürecinde, diğer uzmanlık alanlarından hekimlerin de hastanın takibine dahil olduğu, multidisipliner bir yaklaşım izlenir.

Yoğun bakım ünitesinde, solunum destek cihazları, monitörler, ilaç pompaları, özellikli ve yıkanabilir yataklar, merkezi gaz ve oksijen sistemleri, kesintisiz güç kaynakları, özel havalandırma sistemleri (hepafiltreler), basınç ayarlı odalar gibi gelişmiş teknolojik altyapıyla çalışılmaktadır.

YOĞUN BAKIM TEDAVİSİNDE HEDEF NEDİR?

 
Tedavide iki hedef vardır. Birinci hedef; genel durumu bozan esas hastalığın tedavisi. İkinci hedef; var olan hastalığın kontrol sürecinde gelişen organ fonksiyon bozukluklarının tedavisidir. Hastanın esas hastalığı tedavi edilirken vücut fonksiyonlarının devamlılığı, gerekli durumlarda ileri yaşam desteği verilerek korunur.

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE HASTA NEDEN UYUTULUR?

Yoğun bakım ünitesinde kaldığı süre boyunca hastaların bilinç düzeyi sürekli kontrol edilir. Hastaya ait özellikler değerlendirilerek ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar verilir. Beyni ilgilendiren bazı koşullarda ise, beyin fonksiyonlarını dinlendirmek ya da hastanın kendi solunum çabalarının yapay solunum cihazıyla çatışmaması için hastalar ilaçlar yoluyla daha derin uyutulabilir.

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE HASTANIN BESLENMESİ NASIL YAPILIR?

Yoğun bakım hastalarının beslenmesi diğer ünitelerde yatan hastalardan farklıdır. Öncelikle hastaların ihtiyacı olan günlük kalori miktarı hesaplanır. Alınması gereken kalori, özel beslenme ürünleri ile damar yolu ya da mide-barsak karşılanır.

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ NEDEN REFAKATÇIYA KAPALIDIR?


Yoğun bakımda tedavi gören hastalar, genel durumları nedeniyle enfeksiyona daha açıktır. Dolayısıyla ünitelerde görevlilerin dışında kişilerin bulunması hastada enfeksiyon gelişmesine yol açabilir. Bu nedenle yoğun bakımlarda hasta hizmetleri, hasta refakati gerekmeksizin 24 saat sürdürülür. Hayatta kalma mücadelesinin yaşandığı bu ünitelerde, yoğun bakım eğitimi almamış kişilerin yararlı olmasının mümkün olmadığının bilinmesi gerekir. Ayrıca, yoğun bakım hastasının genel görünümü farklıdır. Dolayısıyla hastanın kişilik haklarının koruması açısından da önem taşır. 

YOĞUN BAKIMDA YATAN HASTA HAKKINDA NASIL BİLGİ EDİNİLİR?

Yoğun bakımda bulunan hasta hakkında bilgi, yoğun bakım hekimleri tarafından sadece hastanın birinci derece yakınlarına verilir. Ziyaret saatlerinde ve hekimlerin uygun olduğu sürece hasta yakınları her türlü bilgiye ulaşabilir.

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNE GİRİŞ KURALLARI NELERDİR?

Hastaların özel durumlarından dolayı; yoğun bakım doktoru/hemşiresinin izniyle sadece birinci derece hasta yakınlarının hastayı ziyaret etmesine izin verilir ve çocuk ziyaretçi alınmaz.
Hasta ve yakınları, ziyaret öncesi/bitiminde genel yoğun bakım ünitesi girişinde beklememesi ve yoğun bakım önünde bulunan bekleme salonunda beklemeleri konusunda bilgilendirilir.
Ziyaretçiler hastane zemin katında bulunan güvenlik görevlilerine hangi hastaya ziyarete geldiğini söyledikten sonra, güvenlik görevlileri genel yoğun bakım ünitesini arayıp izin alır.
İzin alan ziyaretçiler genel yoğun bakım ünitesine yönlendirilir.
Genel yoğun bakım ziyareti sorumlu hemşirenin bilgisi dahilinde, 12.30 ile 12.45 saatleri arasında yapılır. 
Ziyaretler hemşire gözetiminde ve en fazla 10 dakika süre şeklindedir. Ancak acil durumlarda daha erken sonlandırılabilir.
Genel yoğun bakım ünitesine giren ziyaretçilere, ellerini su ve sabun ile yıkayıp, kurulayıp, hastaya dokunmadan önce el antiseptiği kullanması konusunda bilgi verilir.
Ziyaretçiler ziyaret ettiği hastadan başka hastalara ve hasta bakımında kullanılan cihazlara dokunmaması konusunda uyarılır.
Ziyaretçiler ziyaret sırasında yüksek sesle konuşmaması, hastanın ve yoğun bakımın görüntülerinin alınmaması konusunda bilgilendirilirler.
Hastanın ihtiyaçları ile ilgili bilgileri yoğun bakım sorumlu hemşire/hastanın hemşiresinden tıbbi durumu ve tedavi süreci ile ilgili bilgileri hastanın ilk kabulünde, her gün ve gerektikçe doktorundan alabilirler.
Ziyaretçilerin yoğun bakıma ulaşabileceği telefon numaraları, telefonla görüşme ve ziyaret saatleri ile ilgili bilgiler yoğun bakım sekreteri/ hemşiresi tarafından verilir. 

YOĞUN BAKIM ZİYARET SAATLERİ NE ZAMANDIR?

Genel yoğun bakım ziyareti sorumlu hemşirenin bilgisi dahilinde, 12.30 ile 12.45 saatleri arasında yapılır. Ziyaretler hemşire gözetiminde ve en fazla 10 dakika süre şeklindedir. Ancak acil durumlarda daha erken sonlandırılabilir.